Jesen, pijaca kao i sve u ovo doba godine, bogata, prebogata voćem i naročito povrćem. Ide zima i ako je sve povrće dostupno u marketima i preko zime, ostala je tradicija pripreme zimnice. Danas se ovaj običaj ne poštuje u istom obimu kao nekada, jer je potrebno puno vremena uložiti da bi se napravio pravi ajvar. Ali, ono što se ipak pravi kao deo zimnice, priprema se po starim receptima koji su u porodici generacijama unazad. U Ruži Lebane pripremamo Ajvar na tradicionalni nacin. Od pečenih paprika, do kuvanja na šporetu sa bukovim drvetom, naš je Ajvar isti kakav je bio pre 100 godina. Punog kvalitetnog ukusa, koji izaziva eksploziju kod čula.
Ali da se vratimo na pitanje, zašto je ajvar kralj zimnice, obavezan iako nam troši najviše vremena dok mu se posvećujemo u potpunosti? Da li na tezgama ima još nekog povrća od koga se može napraviti zimnica kao glavno jelo? Ne salata, ne prilog, nego nešto što je baš glavno jelo? Suština opstajanja ajvara je valjda baš u tome, on je glavno jelo. Jer se jede „ajvar sa hlebom, ajvar sa hlebom i sirom, ajvar sa jajima, ajvar sa spržom, ajvar sa…čak je i meso ajvaru prilog a ne obrnuto. Ajvar je kralj đakonija od povrća.