ORGANSKA PROIZVODNJA


Udruženje žena RUŽA Lebane kao nosilac projekta u partnerstvu sa socijalnim preduzećem Radanska RUŽA doo Lebane realizuju projekat  ‚‚Proizvodi zdravo živi lepo‚‚ koje finansiraju Evropska Unija i Vlada Švajcarske preko programa Evropski PROGRES.


Krajnji rezultat projekta je pokrenuta proizvodnja zdrave hrane na 5 poljoprivrednih gazdinstava koja će imati prvi rod povrća već tokom 2017. godine. Sertifikacija organske proizvodnje kod ovih gazdinstava je počela a dobijeni proizvodi već u ovoj godini biće organski proizvodi odnosno plodovi koji nisu tretirani nijednim..

Read more

PRIRODNO KONZERVISANJE HRANE

Ne trebamo se odreći onoga sto je u našoj tradiciji dobro, prirodno a samim tim i zdravo, i zašto koristiti nove načine i sredstva ako su manje zdrava, veštačka ili čak štetna kada se nađu u hrani. Ako se nekada spremala hrana bez veštačkih dodataka, bez hemije, a naročito zimnica koja je trebala da stoji duže vreme i ostane upotrebljiva, zašto bi se danas ta ista hrana pripremala sa upotrebom veštačkih dodataka, konzervanasa i ostalih štetnih hemijskih proizvoda. Možemo pripremiti kompletnu zimnicu bez ijednog jedinog “praška” koji nam navodno osigurava da će se naša zimnica održati. Naše su domaćice ranije svoju zimnicu ko..

Read more

SLATKO OD LATICA RUŽA – RUBIN SLATKA

Poznato je da se latice ruže mogu jesti, odnosno može se praviti sok, ali ono što je manje poznato to je da to nije bilo koja ruža nego nehibridna, domaća puzavica koja se i danas može naći često napuštena pored starih bunara ili seoskih ograda. Njene latice imaju jarko crvenu boju, raste u bokorima na dugim granama, ne reže se niti tretira bilo kojim sredstvom. Za razliku od novih hibridnih puzavica, ova stara miriše a latice su krte i mekane. Ono što je takođe manje poznato je da se od ove ruže može kuvati slatko koje je na kraju kao “crveni med sa mirisom ruže”. Majstorija je skuvati ovo slatko, naći meru kod zadržavanja ..

Read more

AJVAR OD PAPRIKE “Šiljače”

Ova sorta paprika gaji se u brdsko-planinskim selima i posebnog je oblika, ukusa ali i debljine zida ploda. Sam lokalni naziv ove paprika govori da je ona uska i dugačka, bledo crvene boje i veoma tankih zidova. Dok je pečenje ove paprika užitak zbog opojnog mirisa koji se oslobađa, čišćenje je muka jer nema masu i vrlo malo očišćenog “mesa” ostane nakon ljušćenja. Tako očišćena Šiljača  sadrži u sebi vrlo malo vode, te je procenat suve materije u skuvanom ajvaru vrlo visok. Ono što takođe izdvaja ovaj ajvar je ukus koji mu daje ova paprika kao i tekstura. Potrebno je vrlo mnogo paprika očistiti za jednu teglicu ovog ajv..

Read more

MALIĐANO

Svojstveni ukus Maliđana budi maštu gurmana. Maliđano Ruže Lebane je delikatni balans između mirisa I okusa plavog paradajza I paprika.  Može biti namaz ili prilog a zbog svoje zelene boje i vrlo koristan garnir. Maliđano je zadržao svoj naziv ali je pretrpeo niz modifikacija u načinu spremanja i odnosu povrća u sebi. Plavi paradajz kao osnovni sastojak uz zelenu pečenu papriku je našao svoje mesto u zimnici, kao vrsta ajvara. Ali pikantni ukus mu takođe obezbeđuje mesto kao rado viđenog priloga na tanjiru sa mesom, sirevima ili jednostavno namaza na sendvičima za sladokusce. Maliđano je spoj severne i egzotične meditera..

Read more